czwartek, 28 lipca 2016

Kruche ciasto z owocami lata

Dziś proponuję smaczne, kruche ciasto z puszystą pianką i zatopionymi w niej drobnymi owocami sezonowymi. Wymaga ono trochę więcej pracy, głównie dlatego, że łączenie poszczególnych składników musi odbywać się powoli. Jednak ciasto jest tego warte. W zależności od owoców, które dodacie, będzie bardziej słodkie (np.: borówki), albo bardziej kwaśne (np.: maliny, jeżyny). Polecam!


Składniki na kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszenne
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
250 g zimnego masła
5 żółtek

Składniki na piankową masę:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
16 g cukru wanilinowego
80 g budyniu waniliowego bez cukru
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
500 g drobnych owoców (maliny lub jagody lub borówki itp.)
cukier puder do oprószenia

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać przez sito, dodać pokrojone na kawałeczki masło, wyrobić na tzw. sypki piasek. Dodać żółtka i połączyć składniki na gładką masę. Ciasto podzielić w proporcji 60:40, schłodzić w lodówce.
Blachę o wymiarach 25 cm x 25 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć na blachę, równomiernie rozłożyć, delikatnie przygnieść dłonią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC na 20 minut. Wyjąć, ostudzić.

Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania, dodawać porcjami, łyżka po łyżce cukier i cukier waniliowy. Wsypać powoli proszek budyniowy, całość dobrze wymieszać. A następnie, bardzo powoli wlewając maleńką stróżką i cały czas ubijając dodać olej.(Ubite białka trochę opadną po dodaniu oleju, ale jest to prawie niewidoczne. Jeśli wlejecie olej zbyt szybko, masa się nie uda).

Na przestudzony spód wyłożyć piankową masę. Rozłożyć na niej umyte i osuszone na sicie owoce (jeśli układacie maliny, nie myjcie ich, ale sprawdźcie czy są zdrowe i czyste w środku). Na wierzch zetrzeć resztę ciasta, równomiernie rozłożyć. Piec w 190ºC ok. 40 minut. Wyjąć, ostudzić i oprószyć cukrem pudrem. Gotowe. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz