środa, 30 listopada 2011

Jak przyspieszyć proces dojrzewania owoców

Na pewno słyszeliście o tym, że jabłka przyspieszają dojrzewanie owoców. Naukowcy tłumaczą, że jabłka podobnie jak pomidory i gruszki wydzielają etylen, który odpowiada za ten proces. W domowych warunkach bardzo często wykorzystuję tą właściwość jabłek. Jeśli Wasze banany, awokado, kaki, gruszki itd., itp. są niedojrzałe i zanosi się na to, że prędzej zgniją niż dojrzeją połóżcie je razem z jabłkiem lub jabłkami a nawet zamknijcie razem w torebce. Tak trzymane nawet jeden dzień owoce znacznie szybciej dojrzeją i będziecie mogli cieszyć się ich smakiem. Oczywiście jest mnóstwo spekulacji na temat torebek w jakich powinno się zamykać owoce. Ja sprawdziłam i papierowe i plastikowe - nie zaobserwowałam żadnej różnicy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz