11 września 2014

Śliwki w winie

Wyśmienite śliwki w winie od lat sprawdzają się jako dodatek do świątecznych pasztetów i wędlin. Właśnie teraz jest najlepszy czas na ich przygotowanie, ponieważ owoce muszą być słodkie ale twarde.


Składniki:
4 kg śliwek
1 l słodkiego lub półsłodkiego wina
1 kg cukru
łyżka całych goździków
3 całe laski cynamonu

Śliwki umyć i wydrylować. W dużym garnku zagotować wino z cukrem i przyprawami. Wrzucić śliwki, ale UWAGA - śliwek nie gotować w winie, gdyż się rozpadną!!! Należy wyłączyć palnik i dopiero wrzucić owoce. Pozostawić na noc.
Następnego dnia wyjąć śliwki, znów zagotować wino, wyłączyć palnik i wrzucić śliwki. Odstawić do dnia następnego. Powyższe czynności powtórzyć jeszcze przez dwa dni.
Następnie ostatni raz zagotować wino, wyjąć laski cynamonu i wrzucić śliwki. Jeszcze ciepłe owoce przekładać do słoiczków i zalewać winem. Zamknięte na ciepło słoiczki powinny przetrwać wiele miesięcy. Dla pewności możemy słoiki pasteryzować. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz