środa, 3 sierpnia 2016

Tartaletki z bitą śmietaną i borówkami

Pyszne, kuszące, lekkie i możliwe do zrobienia niezależnie od pory roku. Doskonałe na przyjęcie, albo jako "coś słodkiego" do kawy. Spróbujcie!


Składniki na babeczki:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
masło do foremek

Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, gładką masę. Dodać żółtko, szczyptę soli i mąkę, całość dobrze wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i schować do lodówki na ok. 30 minut.
W tym czasie foremki do babeczek wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować i wypełnić nim foremki usuwając nadmiar. Zrobić kilka nakłuć widelcem, aby ciasto nie spuchło, każdą babeczkę przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i wysypać na niego groch lub fasolę - babeczki się nie wybrzuszą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC na ok. 10 minut. Po tym czasie wyjąć babeczki, zdjąć ziarno i papier i piec kolejne 5-7 minut. Babeczki powinny być przyrumienione. Wyjąć, ostudzić i dopiero ostudzone wyjąć z foremek. 
Bita śmietana:
400 ml śmietany 30% do ubijania
1-3 łyżek cukru pudru.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder wedle upodobań i jeszcze chwilę ubijać.

Przybranie:
dowolne małe, słodkie owoce: maliny, jagody, borówki itp.

Upieczone spody możecie trzymać w lodówce nawet kilka dni. A kiedy spodziewacie się gości, babeczki można wyjąć na ok. godzinę, aby się ociepliły. Później tylko ubijecie śmietanę i umyjecie owoce. Śmietanę nakładajcie szprycą z grubszą tylką, potem wysypcie albo ułóżcie owoce. Dobrej zabawy!

A jeśli chcecie jeszcze jakoś przyozdobić Wasz deser, możecie rozpuścić w garnuszku na parze kilka kawałków gorzkiej czekolady i ostudzoną skropić Wasze małe dzieła. Smacznego!

    2 komentarze:

    1. Wygląda meeega apetycznie muszę spróbować sam coś takiego zrobić, dzięki wielkie za przepis. Pozdrawiam! :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Ale apetytu sobie narobiłem na tym Blogu :) ohohoh Swoją drogą jagody i borówki wspomagają leczenie wielu chorób, nasze babki, prababki itd często traktowały je jako cudowny lek na wiele schorzeń, więc tym bardziej polecam ! :)

      OdpowiedzUsuń