02 lipca 2016

Bezglutenowe muffinki z czereśniami i jagodami pod śmietankową pierzynką

Jest cudowne lato i czasami nachodzi nas ochota na coś słodkiego, ale nie ciężkiego i pracochłonnego. Ciasta z owocami są idealne na taką pogodę, ale wymagają trochę zaangażowania. Natomiast lekkie muffinki zrobicie w przysłowiowe 15 minut, potem wystygną, jeszcze tylko dekoracja według własnego pomysłu i gotowe. Te muffinki są puszyste, nie za słodkie i idealne do pieczenia z dziećmi.. Co ważne, możecie wykorzystać do nich sezonowe owoce. Mi połączenie jagód ze słodkimi czereśniami bardzo się spodobało. 

 Składniki:
100 g miękkiego masła
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżka cukru waniliowego albo ekstraktu z wanilii
2 jajka
1/2 szklanki mleka
150 g mąki ryżowej
50 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

kilka czereśni
garstka jagód

Do dekoracji:
kubeczek dobrze schłodzonej śmietany 36% lub 30% do ubicia
1 czubata łyżka cukru pudru
czereśnie i jagody

Na samym początku proponuję umyć i przygotować owoce. Czereśnie trzeba wydrylować. Wystarczy, że rozetniecie je z jednej strony i wyjmiecie pestkę. Jagody trzeba oczyścić z szypułek i listków

Piekarnik nagrzać do 160ºC na grzałkach - górnej i dolnej.  

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką, puszystą masę (miksować ok. 10-15 minut). Stopniowo dodawać po jednym jajku, dokładnie łącząc je z masą. Następnie dodawać małymi porcjami na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Dokładnie miksować po każdorazowym dodaniu składnika. Ciasto nakładać do papilotek umieszczonych w blaszce do tego przeznaczonej. Powinno być go nieco ponad połowę objętości papilotki. W każdą babeczkę włożyć dwie wydrylowane czereśnie i ok. 5 jagód. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 170ºC i piec kolejne 10 minut. Wyjąć i wystudzić.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, według preferencji z cukrem lub bez. Udekorować muffinki śmietaną i owocami. Smacznego!

  
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz