05 lipca 2016

Tarta morelowa z migdałami

Jest piękne lato i pomysłów na ciasta z owocami nie powinno zabraknąć.Dziś proponuję Wam prostą w przygotowaniu i  pyszną tartę owocową. Delikatne i słodkie morele rozłożone na płatkach migdałów, nie do końca zamknięte w cieście, dzięki czemu lekko karmelizują, a cały sok, który uwalnia się podczas pieczenia nadaje kruchemu ciastu wyrazistości. Tarta jest tak pyszna, że kiedy zrobiłam ją pierwszy raz, zniknęła zanim zdążyła dobrze ostygnąć. Ale za drugim razem przestała całą noc, ciasto dobrze stężało, dzięki czemu nie rozpadał się podczas krojenia. Co ważne płatki migdałów pozostały nadal chrupiące, co niebywale dodaje charakteru tarcie. Zapraszam!


Składniki:
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
3 łyżki drobnego cukru do wypieków
1 jajko
1 łyżka zimnej wody

60 g płatków migdałowych
20 g cukru trzcinowego
ok. 750 g moreli
50 g cukru pudru

Mąkę wymieszać z cukrem i szybko połączyć z pokrojonym na kawałki masłem. Po uzyskaniu konsystencji pisaku dodać żółtko rozprowadzone w łyżce zimnej wody (białko zostawić na później). Zagnieść i uformować kulę. Owinąć ją folią i na minimum 1 godzinę włożyć do lodówki.

Morele umyć, wypestkować i pokroić w ćwiartki. Piekarnik nagrzać  na grzałkach do 190ºC.

Przygotować dużą blachę wyłożoną papierem. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o średnicy ok. 24-26 cm i grubości 2-3 mm. Pozostawiając ok. 4 cm od krawędzi, rozsypać płatki migdałów i posypać je trzcinowym cukrem. Na tak przygotowanym spodzie dowolnie ułożyć ćwiartki moreli i posypać cukrem pudrem. Wolne brzegi ciasta delikatnie nałożyć na morele ułożone przy brzegu, dokładnie je zakrywając i posmarować brzegi roztrzepanym białkiem. Wówczas środek tarty pozostanie niezakryty. 


Tartę piec 45 minut. Ciasto powinno być złociste a owoce lekko skarmelizowane.Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.Smacznego!


Inspiracja - Magazyn dla Smakoszy Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz