10 lipca 2016

Ruskie pierogi z lubczykiem

Letnie pierogi najczęściej są z owocami - truskawki, jagody, czereśnie itd. Tu fantazja kończy się tylko na dostępnych owocach. Jednak można uzyskać świeży, letni smak dodając ziół. Stąd moja propozycja pierogów z ziemniakami i białym serem z dodatkiem lubczyku. Zapraszam!

Składniki:
500 g mąki pszennej
1 jajko
1 szklanka ciepłej wody

Farsz:
500 g ugotowanych ziemniaków
300 g białego tłustego sera
3 cebule
2 ząbki czosnku
masło do smażenia (i polania pierogów)
2-3 listki lubczyku
sól, pieprz

Najpierw przygotowujemy farsz. Ziemniaki umyć, obrać i ugotować. Ostudzić i przecisnąć przez praskę razem z białym serem. Cebule pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle. Pod koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek. Zmieszać wszystko i dodać drobno posiekane liście lubczyku. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem (żeby były smaczne musi być wyraźnie czuć sól i pieprz).

A teraz ciasto. Na stolnicę przesiać mąkę. Zrobić na środku zagłębienie i wbić jajko. Następnie dodawać partiami wodę, zagarniając mąkę do środka, połączyć wszystkie składniki - ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Rozwałkować ciasto na lekko oprószonej mąką stolnicy na bardzo cienki placek, wykrawać placuszki szklanką lub kieliszkiem. Każdy placuszek lekko rozciągnąć w ręku, łyżeczką nałożyć farsz i zlepić brzegi. Pierogi jest dobrze odkładać pod wilgotną ściereczkę - wówczas ciasto się nie zeschnie.

Zagotować wodę, dobrze osolić, wlać łyżkę oliwy. Pierogi wrzucać partiami. Po wrzuceniu pierogów lekko zamieszać je drewnianą łyżką, poczekać aż wypłyną i gotować jeszcze 3 minuty.

Pierogi po wyłowieniu z wody wymieszać z masłem, żeby się nie zlepiły. Poza tym masło świetnie do nich pasuje, bo jest delikatne w smaku. Ale jeśli ktoś woli wyraźniejsze smaki, proponuję podawać pierogi ze skwarkami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz