środa, 20 czerwca 2012

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami


Jak z piekarni. Ciepłe, pyszne i cudownie pachnące. Polecam!

Składniki:
ok. 0,5 kg pieczarek
1 duża cebula
kawałek sera z niebieską pleśnią ok. 6x6 cm
mielony pieprz
oliwa do smażenia
3 małe blaty ciasta francuskiego
1 roztrzepane jajko



Przed przygotowaniem farszu rozmrażamy ciasto francuskie. Trwa to ok. 2 godzin więc spokojnie w tym czasie przygotujemy farsz i czekamy aż wystygnie.Cebulę i pieczarki kroimy na bardzo drobną kostkę rzędu 0,5 cm. Całość dusimy na 2-4 łyżkach oliwy aż pieczarki zmiękną. Następnie dodajemy ok. 1 łyżeczki mielonego pieprzu i wrzucamy pokruszony ser pleśniowy. Całość dusimy aż do rozpuszczenia sera. Dzięki temu farszu nie trzeba solić. Aby wzmocnić smak nadzienia spokojnie możecie dodać płaską małą łyżeczkę pieprzu cayenne.

Ciasto rozwałkowujemy na kawałki wielkości ok. 25x25 cm i wykładamy na nie farsz - zawijamy jak roladę i kroimy na około centymetrowe kawałki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem i pędzelkiem rozprowadzamy na wierzchu roztrzepane jajko. Dzięki temu ślimaczki ładnie się przyrumienią a jednocześnie białko scali farsz.

Pieczemy ok 15 - 20 min w 180 st. C. Najlepsze są na ciepło, choć spokojnie możecie je wyciągnąć z lodówki następnego dnia i z pewnością dalej Was będą zachwycać. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz