16 października 2012

Zupa rybna z dynią


Przepis na tę zupę znalazłam jakiś czas temu, przypadkowo w internecie. Autorowi należą się gratulacje, gdyż zupa jest po prostu genialna! Ja wprowadziłam zaledwie niewielkie modyfikacje, głównie w proporcjach składników. Przygotowanie wymaga nieco cierpliwości, ale zapewniam Was, że warto. Zupa znika w brzuszkach bardzo szybko..., bo jest pyszna :)

Składniki:
300 g ryby o białym mięsie
200 g dyni
50 g kukurydzy z puszki
2-3 ziemniaki
2 duże ząbki czosnku
1 papryczka chilli
1 cebula
5 szklanek wody
1 kostka warzywna
100 g koncentratu pomidorowego
2  łyżki masła
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 duży liść laurowy
sól i pieprz do smaku
1 limonka

Rybę myjemy i gotujemy w garnku na parze 7-10 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie studzimy i dokładnie oddzielamy mięso od ości i ewentualnej skóry. Jeśli nie macie odpowiedniego garnka, ugotujcie rybę w wodzie, tylko trzymajcie ją krócej na ogniu, żeby zupełnie się nie rozpadła.
Dynię i ziemniaki kroimy w grubą kostkę, a chilli w drobną usuwając pestki. Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę oraz pocięty w talarki czosnek. Dorzucamy dynię, chilli oraz kukurydzę. Całość smażymy ok. 10 minut. W tym czasie przygotowujemy bulion (wrzucamy kostkę warzywną do wody), dodajemy ziemniaki, koncentrat oraz przypraw i gotujemy ok. 15-20 minut. Na koniec wrzucamy kawałki ryby i jeszcze gotujemy na małym ogniu 10-15 minut. Podajemy na ciepło z kawałkiem limonki, gdyż sok z limonki delikatnie zakwasi zupę i doda jej wyrazistego smaku. Smacznego!

2 komentarze: