Klasyka - pierogi z jagodami. Różnią się jedynie sposobem podania. Jedni lubią je z cukrem, inni ze śmietaną, albo z masłem, a ja podaję do nich śmietanę z cynamonem i cukrem. Pycha!
Składniki:
500 g mąki pszennej
1 jajko
1 szklanka ciepłej wody
Farsz:
1/2 kg jagód
Polewa:
1/2 szklanki śmietany
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki drobnego cukru do wypieków
Na stolnicę przesiać mąkę. Zrobić na środku zagłębienie i wbić jajko.
Następnie dodawać partiami wodę, zagarniając mąkę do środka, połączyć
wszystkie składniki - ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i pozostawić na kilka minut.
W tym czasie umyć jagody, oczyścić z listków i ogonków, osuszyć na sicie.
Ciasto rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy na bardzo cienki placek, wykrawać
placuszki szklanką lub kieliszkiem. Każdy placuszek lekko rozciągnąć w
ręku, łyżeczką nałożyć jagody i dobrze zlepić brzegi.
Jeżeli będziecie mieli mrożone jagody, już po sezonie, to ich nie rozmrażajcie. Będzie łatwiej zlepiać pierogi, a cały sos jagody puszczą dopiero podczas gotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz