24 lipca 2016

Pierogi z jagodami

Klasyka - pierogi z jagodami. Różnią się jedynie sposobem podania. Jedni lubią je z cukrem, inni ze śmietaną, albo z masłem, a ja podaję do nich śmietanę z cynamonem i cukrem. Pycha!


Składniki:
500 g mąki pszennej
1 jajko
1 szklanka ciepłej wody

Farsz:
1/2 kg jagód

Polewa:
1/2 szklanki śmietany
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki drobnego cukru do wypieków

Na stolnicę przesiać mąkę. Zrobić na środku zagłębienie i wbić jajko. Następnie dodawać partiami wodę, zagarniając mąkę do środka, połączyć wszystkie składniki - ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i pozostawić na kilka minut.
W tym czasie umyć jagody, oczyścić z listków i ogonków, osuszyć na sicie.
Ciasto rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy na bardzo cienki placek, wykrawać placuszki szklanką lub kieliszkiem. Każdy placuszek lekko rozciągnąć w ręku, łyżeczką nałożyć jagody i  dobrze zlepić brzegi. 

Jeżeli będziecie mieli mrożone jagody, już po sezonie, to ich nie rozmrażajcie. Będzie łatwiej zlepiać pierogi, a cały sos jagody puszczą dopiero podczas gotowania.

Pierogi jest dobrze odkładać pod wilgotną ściereczkę - wówczas ciasto się nie zeschnie. Należy je gotować w dużej ilości lekko osolonej wody. Podawać na ciepło z polewą śmietanową.Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz