25 lipca 2015

Mleko ryżowe

Dziś proponuję Wam podróż w krainę nowych smaków. Na przykład mleko ryżowe, które jest banalne w przygotowaniu jest świetnym dodatkiem do wielu potraw takich jak naleśniki, placki, płatki owsiane, a nawet ciasta. Choć nie zastąpi mleka krowiego, potrafi nadać daniom nowy wymiar. Mleko ryżowe dodatkowo możecie wzbogacić smakiem wanilii i cukru, wówczas na słodko na pewno zasmakuje dzieciom.


Składniki:
1 szklanka ryżu + 8 szklanek wody
1-3 szklanek wody

Ryż wsypać do zimnej wody i gotować aż do całkowitego wchłonięcia wody. Następnie całość zalać trzema szklankami przegotowanej wody i dokładnie zmiksować. Przecedzić przez drobne sitko, bądź gazę, dolać przegotowanej wody tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencję.

Ugotowane z laską wanilii i cukrem jest ciekawym dodatkiem do placuszków. Tak przygotowane mleko możecie przechowywać w lodówce nawet 5-7 dni. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz