14 lipca 2015

Bób - jak ugotować?

Właśnie teraz jest ten krótki okres, kiedy można obiadać się młodym bobem. Pamiętajcie jednak, aby kupować ten sprzedawany na wagę, a nie pakowany w plastikowych woreczkach, które najczęściej prażą się na słońcu. Młodziutki bób podany z masłem, albo sam jest doskonałą przekąską.

Składniki:
1 kg bobu
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
woda

Bób umyć i przebrać, wyrzucić wszystkie popsute ziarenka lub te co do których mamy wątpliwości - prawdopodobnie są robaczywe. Tak przygotowany bób wsypać do garnka, zalać wodą tak, aby było jej objętościowo dwa razy więcej niż bobu. Wsypać łyżeczkę cukru i szybko zagotować pod przykryciem. Po zagotowaniu bób posolić i gotować jeszcze ok. 15-30 minut. Czas gotowania zależy od wieku bobu. Ten starszy będzie się gotował dłużej. Sprawdzając czy bób jest gotowy należy wyjąć z garnka ziarenka różnej wielkości, ostudzić i spróbować czy są już miękkie.


Ugotowany bób można pokrasić masłem, słoną bułką albo zjadać sam wyciskając ziarenka z ich pancernych łupinek. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz