16 lipca 2015

Pasta z wędzonej makreli ze szczypiorkiem

Wędzone ryby mają swój urok. Jedne świetnie smakują same, inne nadają się na pasty do kanapek, albo jako dodatek do sałatki. Makrela jest najpopularniejsza na naszym rynku i świetnie komponuje się z wieloma, świeżymi składnikami. Do tego łatwo ją obrać z ości co jest niezwykle istotne jeśli rybkę podajemy gościom albo dzieciom. 
Pasta, którą dziś Wam proponuję jest kolejną wariacją z makreli. Przygotujecie ją w zaledwie kilka minut i od razu możecie jeść, jednak najlepiej smakuje schłodzona, podana na świeżym chlebie lub bułeczce. Smacznego!


Składniki:
1 duża wędzona makrela
1/2 pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
1/2 pęczka posiekanego drobnego szczypiorku
2-3 pokrojone w kostkę ogórki konserwowe
3 jajka na twardo pokrojone w drobną kosteczkę
sól, pieprz
2-3 łyżki majonezu

Makrelę obrać ze skóry i wyjąć wszystkie ości. Następnie rozgnieść ją widelcem i dodać resztę przygotowanych składników. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, a na końcu dodać majonez i ponownie wymieszać. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz