Wędzone ryby mają swój urok. Jedne świetnie smakują same, inne nadają się na pasty do kanapek, albo jako dodatek do sałatki. Makrela jest najpopularniejsza na naszym rynku i świetnie komponuje się z wieloma, świeżymi składnikami. Do tego łatwo ją obrać z ości co jest niezwykle istotne jeśli rybkę podajemy gościom albo dzieciom.
Pasta, którą dziś Wam proponuję jest kolejną wariacją z makreli. Przygotujecie ją w zaledwie kilka minut i od razu możecie jeść, jednak najlepiej smakuje schłodzona, podana na świeżym chlebie lub bułeczce. Smacznego!
Składniki:
1 duża wędzona makrela
1/2 pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
1/2 pęczka posiekanego drobnego szczypiorku
2-3 pokrojone w kostkę ogórki konserwowe
3 jajka na twardo pokrojone w drobną kosteczkę
sól, pieprz
2-3 łyżki majonezu
Makrelę obrać ze skóry i wyjąć wszystkie ości. Następnie rozgnieść ją widelcem i dodać resztę przygotowanych składników. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, a na końcu dodać majonez i ponownie wymieszać. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz