Korniszony, kiszone, przeciery ogórkowe na zupę, ogórki do obiadu, ogórki na kanapki, zielone do sałatek, na mizerię itd... Jest w czym wybierać. Dziś proponuję Wam ogórki kanapkowe. Smacznego!
Składniki:
2 kg ogórków
2 czerwone papryki
2 l wody
1/2 szklanki soli
10 ząbków czosnku
świeży koperek
Zalewa:
2 szklanki wody
2 szklanki 10% octu spirytusowego
2 szklanki cukru
3 cebule
łyżeczka ziarnistego pieprzu
łyżeczka ziaren ziela angielskiego
2 łyżeczki ziaren gorczycy
5 dużych liści laurowych
łyżka mielonej kurkumy
szczypta świeżego mielonego imbiru
Ogórki
umyć i pociąć wzdłuż na cienkie, ale nie przesadnie cienkie plastry.
Zalać roztworem z soli i wody, odstawić na ok. 3-4 godziny w chłodne
miejsce.
Słoiki umyć, wyparzyć i do
każdego włożyć 2 obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku, kilka
piórek koperku, oraz kilka kawałków papryki pokrojonej w słupki. Do tego
dołożyć wcześniej pokrojone ogórki, tak by wszystko w słoikach stało. Zalewę gotujemy ok. 15 minut i zalewamy nią ogórki. Zamykamy i
pasteryzujemy ok. 5-10 minut w piekarniku w 120°C (bez termoobiegu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz