23 lipca 2015

Ogórki kanapkowe

Korniszony, kiszone, przeciery ogórkowe na zupę, ogórki do obiadu, ogórki na kanapki, zielone do sałatek, na mizerię itd... Jest w czym wybierać. Dziś proponuję Wam ogórki kanapkowe. Smacznego!


Składniki:
2 kg ogórków
2 czerwone papryki
2 l wody
1/2 szklanki soli
10 ząbków czosnku
świeży koperek

Zalewa:
2 szklanki wody
2 szklanki 10% octu spirytusowego
2 szklanki cukru
3 cebule
łyżeczka ziarnistego pieprzu
łyżeczka ziaren ziela angielskiego
2 łyżeczki ziaren gorczycy
5 dużych liści laurowych
łyżka mielonej kurkumy
szczypta świeżego mielonego imbiru

Ogórki umyć i pociąć wzdłuż na cienkie, ale nie przesadnie cienkie plastry. Zalać roztworem z soli i wody, odstawić na ok. 3-4 godziny w chłodne miejsce.
Słoiki umyć, wyparzyć i do każdego włożyć 2 obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku, kilka piórek koperku, oraz kilka kawałków papryki pokrojonej w słupki. Do tego dołożyć wcześniej pokrojone ogórki, tak by wszystko w słoikach stało. Zalewę gotujemy ok. 15 minut i zalewamy nią ogórki. Zamykamy i pasteryzujemy ok. 5-10 minut w piekarniku w 120°C (bez termoobiegu).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz