19 lipca 2012

Chrupiąca bułka do warzyw

Popularna bułka na maśle jako dodatek do kalafiora, brokuła czy fasolki szparagowej jest bardzo łatwa w przygotowaniu i zajmuje tylko chwilę. Można ją przygotować w dwóch wersjach, albo na słodko, albo na słono. Ja osobiście uwielbiam chrupiącą, słodką bułkę na ugotowanej fasolce. Teraz w okresie letnim kiedy wybór warzyw jest dość duży, sami możecie przećwiczyć oba warianty. Polecam.

Składniki:
1/2 kostki masła
2 - 3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka cukru lub jedna płaska łyżeczka soli

Na patelni, na małym ogniu przyrumienić bułkę ok. 2-3 minut cały czas mieszając, aby jednolicie się zrumieniła. Następnie zsypać bułkę na miseczkę, a na patelnię wrzucić masło i poczekać aż dobrze się roztopi i dołożyć do niego wcześniej przyrumienioną bułkę. Teraz dodać według uznania cukier albo sól. Całość mieszać ok 1 minuty, aby bułka dobrze połączyła się z masłem.
Tajemnicą chrupiącej zasmażki jest ilość masła. To co powstaje na patelni ma być kipiącą masą rozpływającą się po jej dnie. Powinna tworzyć się kołderka z piany. Jeśli powstały Wam grudki różnej wielkości - dodajcie masła. Tak przygotowaną bułką polać ugotowane warzywa. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz