02 listopada 2014

Roladki z bakłażana

Jeśli macie gości i chcecie przed nimi zabłysnąć, proponuję właśnie roladki z bakłażana z włoskimi orzechami, kolendrą i pestkami granatu. Przygotowanie ich nie jest trudne, trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość, a różnorodność smaków mile zaskoczy wasze podniebienia. Mmm... po prostu pyszne.


Składniki:
2-3 młode bakłażany
200 g podprażanych orzechów włoskich
filiżanka miąższu z białej bułki
6 łyżek białego octu jabłkowego
2-3 duże ząbki czosnku
6 łyżek oliwy
sól, pieprz
pęczek kolendry
mały owoc granatu
olej do smażenia
ser Camembert

W misce blendera miąższ bułki zalewamy octem. Orzechy miksujemy z czosnkiem, namoczoną bułką i powoli wlewamy oliwę, tyle by całość ładnie się połączyła, ale w tej oliwie nie pływała. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Bakłażany kroimy wzdłuż w cienkie plastry (najlepiej użyć krajalnicy). Patelnię delikatnie smarujemy olejem i dobrze rozgrzewamy. Szybko obsmażamy bakłażany z obu stron, lekko solimy, wykładamy na ręcznik kuchenny, gdzie usuniemy zbędny tłuszcz. Ostudzone smarujemy pastą, posypujemy posiekaną kolendrą i zwijamy. Układamy na talerzu, oprószamy solą i posypujemy resztą kolendry, pestkami granatu i możemy dołożyć jeszcze kawałki sera.



Roladki wyśmienicie smakują z granatem oraz serkiem Camembert, ponieważ granat przełamuje ich ostry smak swoją słodyczą, a serek dodatkowo go łagodzi. Jest to bardzo wykwintna przystawka. Smacznego!

Źródło przepisu - Moje Gotowanie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz