29 października 2014

Sernik z dynią i sorbetem dyniowym



Osobiście uwielbiam serniki. A sernik z dynią jest dość ciekawym ciastem ze względu na wykonanie i intrygujący smak, który podkreśla domowej roboty sorbet. Zbierałam się do niego z pełnym namaszczeniem, ale okazało się że niepotrzebnie, ponieważ mimo odmiennego sposobu pieczenia niż powszechnie praktykowany jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje.


Składniki na sernik:
2 szklanki purée z dyni
750 g zmielonego tłustego twarogu
200 g cukru pudru
6 jajek
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
1/2 łyżeczki soli

Dynię zetrzeć i gotować pod przykryciem z odrobiną wody aż zmięknie, następnie zmiksować. Przestudzone purée wymieszać z twarogiem. Dodać jajka, sok z cytryny oraz przyprawy i dobrze zmiksować. Na koniec dodać cukier puder i ponownie dobrze wymieszać.
Tortownicę (śr. 25cm) szczelnie owinąć od zewnątrz folią aluminiową, wnętrze wyścielić pergaminem i wstawić ją do większej blachy, do której nalewamy wody do 2/3 wysokości tortownicy. Dopiero wówczas przekładamy ciasto do tortownicy i pieczemy 1h 40 min w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Upieczony sernik powoli studzimy i wstawiamy na noc do lodówki.

 
Składniki na sorbet:
2 i 1/4 szklanki purée z dyni
1 szklanka wody
3/4 szklanki cukru
5 łyżek glukozy
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki świeżo imbiru


Z wody, cukru, glukozy i przypraw ugotować syrop. Przestudzić i połączyć z ochłodzonym purée z dyni, a następnie domowym sposobem przełożyć całość do plastikowego pojemnika, wstawić do zamrażarki i co jakiś czas mieszać, aby rozbić kryształki lodu. Można też użyć maszynki do lodów i postępować według instrukcji producenta.

Sernik oprószony cukrem pudrem i podawany z sorbetem jest idealny. Słodki i orzeźwiający smak sorbetu podkreśla delikatność sernika. Jeśli całość wzbogacimy dekoracją z listków mięty to uzyskamy przyjemny, orzeźwiający akcent. Smacznego!

Pomysł zaczerpnęłam z miesięcznika Kuchnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz