26 listopada 2014

Bakłażan zapiekany z gruszkami

Bakłażan to bardzo wdzięczne warzywo. Osobiście uwielbiam zapiekane bakłażany i dziś podzielę się z Wami moim przepisem. Każda pora roku jest dobra na takie danie, ponieważ zarówno na zimno jak i na ciepło smakują fenomenalnie.

Składniki:
1 młody bakłażan
2 duże gruszki
4 duże ząbki czosnku
1 mała czerwona papryka
dużo tymianku
oliwa z oliwek

Bakłażany kroimy wzdłuż w cienkie plastry (najlepiej użyć do tego krajalnicy). Gruszki kroimy w cienkie ćwiartki, ząbki czosnku na płatki grubości ok. 2 mm, a paprykę w piórka. Bakłażana z gruszką, papryką i czosnkiem układamy przemiennie w żaroodpornym naczyniu. Posypujemy obficie suszonym tymiankiem i polewamy oliwą tak by swobodnie spłynęła na dno naczynia, ale by danie w niej nie tonęło. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika na 180 st. na ok. 40-50 minut. Pod koniec zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 10 minut.


Danie podawane na ciepło jest boskie. Połączenie bakłażana i gruszki jest niezwykle kuszące. Ale zdecydowanie główną rolę odgrywa tu czosnek, ponieważ nadaje potrawie wyrazistości więc jeśli jesteście fanami czosnku, to go sobie nie żałujcie. Potrawa jest dość specyficzna za to ja nie mogę się od niej oderwać ze względu na niebanalne połączenie smaków. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz