29 listopada 2014

Domowa chałka z kruszonką

Pyszna, delikatna chałka, to jest to co zdecydowanie poprawia mi humor w zimowy poranek. Trochę mi zajęło znalezienie idealnego przepisu na chałkę, ale się udało. I co by nie mówić - dokładne wyrobienie ciasta dopiero gwarantuje sukces. Więc dlaczego ten przepis? Proste - najlepsza pod słońcem chałka jest bez zbędnych dodatków. Dopiero upieczona i podana z masłem, albo jak ja lubię polana miodem jest spełnieniem marzeń. A do tego najlepsze gorące kakao. A Wy jak lubicie jeść chałkę?



Składniki:
500 g mąki
20 g świeżych drożdży
150 ml mleka
100 ml wody
80 g masła
2 żółtka + 1 jajko do posmarowania
3 łyżki cukru
szczypta soli

Kruszonka:
2 płaskie łyżki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka masła

Mleko delikatnie podgrzać. Do letniego dodać łyżkę cukru, rozprowadzić w nim drożdże i odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Następnie połączyć suche składniki (mąka, resztę cukru, sól). Dopiero jak wyrosną drożdże dodać pozostałe: przestudzone masło, wodę, żółtka i wyrośnięte drożdże. Całość dokładnie zarobić w misce a potem wyrobić na blacie tak by ciasto było jednolite. Pamiętajcie, że im dłużej wyrabiane jest ciasto, tym więcej powietrza jest w nie "wbite" i będzie bardziej puszyste. Odłożyć ciasto na ok. godzinę do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Następnie ciasto podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na długi wałeczek. Na blasze do pieczenia ułożyć pergamin i przełożyć na niego wałeczki ciasta. Zapleść warkocz a końcówki podwinąć pod spód. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 50ºC na ok 40 minut, dzięki czemu podrośnie. Dopiero wówczas należy je wyjąć, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Kruszonkę możecie zrobić w ostatniej chwili, ponieważ wymaga ona jedynie połączenia składników ręką. 
Chałkę piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 25-30 minut, aż ładnie się zrumieni.




Jak podawać sami wiecie ;) Smacznego!

1 komentarz: