1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego z łopatki
1 mała cebula
1 duży ząbek czosnku
cała kajzerka
1/4 szklanki mleka
1 jajko
sól, pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
Bułkę rozdrobnić palcami (może być świeża) i zalać mlekiem. Dodać przekrojoną cebulę, obrany ząbek czosnku i jajko. Całość zmiksować z pomocą blendera i dodać do mięsa. Masę mięsną dobrze wyrobić. Powinna być kleista, a jednocześnie dawać się łatwo formować.
Kotlety obtoczyć w bułce tartej. Rozgrzać patelnię z olejem, potem zmniejszyć nieco płomień i smażyć kotlety. Najpierw z jednej strony, a po kilku minutach przewracać je na drugą stronę.
Kotlety mielone są idealne jako mięso obiadowe do ziemniaczków i surówki, ale ja osobiście uwielbiam jeść je w bułce, delikatnie posmarowane musztardą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz