05 grudnia 2014

Serowe paluchy

Na wieczorne spotkania towarzyskie w małym gronie, szczególnie męskim nie zawsze potrzeba dań wykwintnych. Zdarza się że zwykła przekąska spotyka się dużym uznaniem gości. I tak było w przypadku paluchów serowych. Proste w przygotowaniu, okazały się hitem i zniknęły w ekspresowym tempie. Świetnie pasują do piwa a ich przygotowanie zajęło mi chwilę. Przekonajcie się sami.

Składniki:
2 arkusze gotowego ciasta francuskiego (375g)
1 roztrzepane jajko
starta kostka żółtego sera (im więcej sera tym wyraźniejszy smak)
mielona słodka papryka

Ułożyć arkusz ciasta francuskiego na pergaminie, posmarować roztrzepanym jajkiem, równomiernie rozłożyć połowę startego żółtego sera, posypać papryką i całość przykryć kolejnym arkuszem ciasta. Powtórzyć wcześniejsze czynności i lekko przycisnąć ciasto, aby warstwy się skleiły.
Następnie tak przygotowane ciasto pokroić ostrym nożem na paski szerokości ok 1,5-2 cm. Każdy pasek skręcić chwytając za obydwa końce i  zakręcając je w przeciwnych kierunkach. Paluchy należy ułożyć na papierze do pieczenia w odległości ok. 2-3cm od siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC ok. 15 minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz