15 października 2014

Ciasteczka owsiane

Kruche, delikatne i według własnych upodobań z nasionkami, rodzynkami, kandyzowanymi owocami. Łatwo je zrobić samemu i uniknąć dodatkowego cukru oraz innych ulepszaczy. Są miękkie nawet po tygodniu, jednak jest to wyczyn jeśli jeszcze Wam zostaną ;) Polecam!


Składniki:
1/2 szklanki mielonych płatków owsianych
1/2 szklanki mąki
2 łyżki masła
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki płynnego miodu
łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki słonecznika
1/2 szklanki namoczonych rodzynek (w rumie bądź w wodzie z cukrem)
1/3 szklanki sezamu
1/3 szklanki żurawiny
kilka kropli waniliowego ekstraktu

Można także dodać siekane orzechy, migdały albo kandyzowane owoce. Ale pamiętajcie, żeby nie zaburzyć proporcji, bo wówczas nie uda Wam się uformować ciasteczek.


Wszystkie składniki łączymy. Masa powinna się kleić, żebyśmy mogli ją formować układając na blasze. Jeśli Wasza jest sypka, wówczas dodajcie więcej masła. Pamiętajcie, że im większe i grubsze ciastko tym dłużej się piecze - 15-25 minut w 180 st. C. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz