11 października 2014

Papryka konserwowa

Papryka konserwowa jest doskonałym dodatkiem do kanapek, sałatek a może macie pomysł na coś jeszcze? Możecie ją przygotować sami, a słoiczki spokojnie poczekają na swoją kolej nawet kilka miesięcy.

Składniki:
2 kg obranej czerwonej papryki
4 szklanki wody
1 szklanka octu
1/2 szklanki cukru
2 łyżki soli
kilkanaście ziarenek pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
łyżeczka gorczycy
kilka liści laurowych

Paprykę umyć, wykroić środki, pokroić na ćwiartki lub cieńsze paski. Ułożyć w słoikach. W garnku zagotować wodę z cukrem, solą i przyprawami. Dodać ocet i ponownie zagotować. Zalać ułożoną w słoikach paprykę i na wierzchu każdego wylać łyżkę oliwy. Zamknąć słoiki i pasteryzować ok. 10 minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz