13 września 2014

Masa marcepanowa

Masa marcepanowa jest doskonałym smakołykiem, który może być samodzielną czekoladką, bądź idealnym dodatkiem do ciast i ciasteczek. Przygotowanie jej jest naprawdę proste i szybkie.

Składniki:
125 g całych migdałów
100 g cukru pudru
kilka kropel aromatu migdałowego
25 ml likieru Amaretto


Migdały zalać w garnku wrzącą wodą i odstawić na 10 minut. Po tym czasie najlepiej je odsączyć na sicie i obrać. Jest to dość szybkie i łatwe zajęcie, ponieważ migdały same wyślizgują się ze swych osłonek. Osuszyć i zmielić na drobny puch za pomocą blendera. Dodać pozostałe składniki i dalej mieszać, aż powstanie jednolita masa, którą możemy dowolnie modelować i przechowywać w lodówce nawet kilka dni. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz