23 września 2011

Kanapki z czerstwych kajzerek na ciepło

Bomba kaloryczna uwielbiana przez dzieci, ale nie tylko. Kanapki te robi się szybko, tylko trzeba dobrze zorganizować sobie miejsce pracy.

Składniki:
6 czerstwych kajzerki
ok. 0,5 kg tartego sera żółtego
4-5 ząbków czosnku
jedno surowe jajko
masło do smażenia 

Świetnie nadają się do tych kanapek starsze bułki, które leżą jakieś 2-3 dni. Chodzi o to, żeby nie były świeże i gorące. Kroję je na pół. Do żółtego sera dodaje wyciśnięty przez prasę czosnek i wbijam surowe jajko. Ilość czosnku jest oczywiście dowolna, jednak im go więcej tym bardziej aromatyczne danie wyjdzie. Nie przesadźcie jednak z jego ilością, bo kanapki będą gorzkie. Całość dobrze mieszam i nakładam grubą warstwą na połówki kajzerek dobrze dociskając.


Dopiero teraz rozpuszczam na patelni masło i układam połówki kajzerek stroną z serem na patelnię. Smażę chwilę, aż piękny aromat rozejdzie się po kuchni. Ser musi się rozpuścić a jajko ścinając się zwiąże składniki. I tak z każdą kolejna partią, pamiętając o dokładaniu kolejnych porcji masła podczas smażenia.
Najchętniej znikają z ketchupem, ale same też są pyszne. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz