21 listopada 2011

Pizza na cienkim cieście

Na ożywienie wspomnień o ciepłym, pełnym kolorów lecie proponuję Wam przyrządzenie pizzy z wykorzystanie Waszej pomysłowości. Przepis na ciasto jest niezawodny i zawsze się udaje, aczkolwiek trzeba wykazać się odrobiną siły podczas wyrabiania. Ale wynik - imponujący! Chrupiąca, na cienkim cieście pizza z dodatkami jakich Wasza dusza zapragnie.


Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki wody
opakowanie drożdży instant (7 g)
płaska łyżeczka cukru
łyżeczka soli
dwie łyżki oliwy

Do formy:
dwie łyżki oliwy

Sos do pizzy:
puszka pokrojonych pomidorów
łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli
dwie łyżeczki oregano
łyżka oliwy

Składniki pizzy:
0,5 kg tartego, żółtego sera
8 dużych pieczarek pokrojonych w plasterki
plasterki pepperoni
plasterki czerwonej papryki
suszone oregano do posypania

Najpierw drożdże. Zalewamy je niewielką ilością ciepłej wody. Odstawiamy na jakieś 10 minut aby urosły. Przez ten czas przesiewamy do miski mąkę, dodajemy sól i cukier. dodajemy podrośnięte drożdże i oliwę. Całość dobrze wyrabiamy. Na początku ciasto klei się do rąk, więc podsypcie je mąką, ale nie za dużo. Jakby było za ścisłe dodajcie wody. Ma uzyskać miłą, plastyczną konsystencję. Odstawcie je potem w miseczce nakrytej ściereczką na pół godziny - godzinę.

W tym czasie przygotujemy sos. Pomidory przelewamy do rondelka i dodajemy pozostałe składniki. Całość gotujemy na małym ogniu bez przykrycia od czasu do czasu mieszając, aż odparuje nam woda a całość się zagęści.

Podrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i wykładamy na blachy lekko wysmarowane oliwą. Smarujemy sosem i wkładamy do zapieczenia do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok.10 minut. Dopiero potem układamy pozostałe składniki czyli: żółty ser, pieczarki, pepperoni, paprykę i na koniec jeszcze posypujemy żółtym serem oraz oregano. Całość zapiekamy ok 20-30 minut, aż brzegi się ładnie zrumienią a ser całkowicie rozpuści.

Blaty pizzy posmarowane sosem pomidorowym możecie z powodzeniem zamrozić na kilka dni. Poza tym pizzę możecie zrobić z różnymi składnikami, ale pamiętajcie, że im jest ich więcej tym dłużej musicie ją piec. Według włoskiej tradycji pizza powinna mieć cztery składniki przy czym ser i sos pomidorowy się do nich nie zaliczają i wówczas jest idealna ;)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz