08 września 2011

Kanapka z sadzonym jajkiem

Dziś postanowiłam podzielić się z Wami kanapką, która zawsze zachwyca mojego mężczyznę. Kanapka jest łatwa w przygotowaniu i powstała z potrzeby chwili. Kompozycja podsmażonego boczku i jajka ze świeżymi warzywami jest po prostu doskonała.

Składniki:
kajzerka albo inna bułeczka
jajko
kilka plasterków boczku lub kawałek kiełbaski
kilka plasterków żółtego sera
pomidor
sałata
sól, pieprz

Jajko lekko posolone smażę na patelni z odrobiną masła, żeby nie przywarło - po prostu zwykłe sadzone. Na drugiej patelni podsmażam plasterki boczku. Jeśli nie mamy boczku świetnie sprawdzi się kiełbaska tylko pokrojona wzdłuż, żeby kawałki były większe. Zarówno boczek jak i kiełbasę podsmażam bez dodatkowego tłuszczu, gdyż same zawierają go dość sporo. Kajzerkę kroję na pół, smaruję masłem i układam na spodzie po kolei sałatę, podsmażony boczek lub kiełbaskę, jajko sadzone, plasterek żółtego sera, plasterek pomidora, trochę pieprzu. Nakrywam całość drugą połówką, dociskam i gotowe. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Oj, dużo kalorii. Swojej kobiecie dodaję jeszcze zielonego ogórka. Zamiast masła smalec, lepsze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smalec to chyba nie służy zmniejszeniu ilości kalorii? ;-)

    OdpowiedzUsuń