19 września 2011

Majonez domowej roboty


Majonez to fantastyczny dodatek i nikogo nie trzeba do niego przekonywać. Do sałatek, do kanapek, do sosów a nawet do ciast. Dziś podam Wam przepis na majonez domowej roboty. Jednak by się udał proponuję przyrządzić go w blenderze z dzbankiem. Składniki muszą być dobrze wymieszane.

Składniki:
1 jajko
pełna łyżka stołowa musztardy
szczypta soli
szczypta cukru
szczypta curry
olej

Do dzbanka wbijamy jajko, dodajemy musztardę, sól, cukier i curry. Przykrywamy pokrywką i włączamy blender. Przez małą dziurkę w pokrywce, przystosowanej do tego celu powoli wlewamy oliwę. Sami zobaczycie kiedy majonez nabierze właściwej sobie konsystencji i koloru. Już po 3-5 minutach powstanie piękna, gładka masa. Dla chętnych - można dodać np.: białego pieprzu aby nadać ostrości. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz