Tarta to kruche, zapieczone ciasto na które wykładamy dowolny farsz bądź owoce i zapiekamy. W mojej wersji tarty zwanej przeze mnie pajem zakrywam farsz cienko rozwałkowanym kruchym ciastem i dopiero zapiekam. Dzięki czemu otrzymuję dodatkową warstwę pysznego ciasta, a jednocześnie zgrabne wykończenie placka .Jest to jedna z łatwiejszych potraw i dlatego zachęcam do jej przygotowania. Zaletą potrawy jest to, iż może zostać ponownie odgrzana następnego dnia i nic nie straci na walorach smakowych.
Podany przeze przepis jest na 3 paje. Co wcale nie oznacza, że musicie je wszystkie na raz robić. Ja mam foremki o średnicy 18 cm i tartą z takiej formy spokojnie są w stanie najeść się dwie osoby. Oczywiście musicie wziąć poprawkę na panów, gdyż przeciętny mężczyzna może zjeść taką tartę
sam ;)
Składniki na ciasto:
Podany przeze przepis jest na 3 paje. Co wcale nie oznacza, że musicie je wszystkie na raz robić. Ja mam foremki o średnicy 18 cm i tartą z takiej formy spokojnie są w stanie najeść się dwie osoby. Oczywiście musicie wziąć poprawkę na panów, gdyż przeciętny mężczyzna może zjeść taką tartę
sam ;)
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 płaska łyżka soli
kostka miękkiego masła
2 jajka
zimna woda o ile będzie potrzebna
masło oraz tarta bułka do przygotowania formy
Składniki na farsz:
0,5 kg mięsa mielonego najlepiej wołowo-wieprzowego
0,25 kg pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
koncentrat pomidorowy - ilość w zależności od gustu
sól, pieprz, majeranek
mały kawałeczek sera pleśniowego - doda potrawie ostrości
żółty ser do posypania
Zaczynam od ciasta, gdyż jak każde kruche ciasto musi poleżeć minimum pół godziny w lodówce, zanim się upiecze. Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję sól i miękkie masło. Łopatką rozbijam masło na mniejsze kawałki i mieszam z mąką. Teraz wbijam jajka i całość wyrabiam aż ciasto będzie jednolite i zwarte. Nie powinno przyklejać się do miski ani rąk - jeśli tak jest to dodajcie mąki. Jeżeli natomiast ciasto jest tak zwarte, że już się kruszy dodajcie trochę zimnej wody, która je sklei. Zawinięte w folię wkładam do lodówki na ok. pół godziny. Przygotowuję foremki - smaruję je dokładnie masłem i obsypuję bułką tartą.
Mam czas na przygotowanie farszu. Pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek podsmażam na oliwie. Dorzucam mięso mielone i cały czas mieszając czekam aż się usmaży. Dodaję koncentrat pomidorowy, pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy do smaku. Na drugiej patelni podsmażam na maśle pokrojone w plasterki pieczarki. Nabiorą pięknego, złotego koloru i będą świetnym uzupełnieniem mięsa.
Mogę już wrócić do mojego ciasta. Rozwałkowuję je na cieniutki placek i wyklejam nim wcześniej przygotowana formę. Dobrze, żeby ciasto wystawało nieco poza formę, gdyż podczas pieczenia skurczy się, co może uniemożliwić wyłożenie farszu. Nakłuwam wyłożone ciasto w kilku miejscach widelcem i wkładam do piekarnika na ok. 10 min w temp. ok. 180 st. aż ciasto się zapiecze.
Pieczarki dorzucam do mięsa, mieszam i wykładam gotowy farsz na podpieczony spód. Całość zasypuję tartym żółtym serem a także rozkładam plasterki sera pleśniowego - nie za dużo! Przykrywam kolejnym kawałkiem surowego ciasta, zalepiam zgrabnie brzegi i wkładam do piekarnika na ok. 20 minut, aż ciasto na wierzchu przybierze złoty kolor.
Gotowe ciasto wyjmuję z formy i dzielę według uznania. Życzę smacznego!
1 płaska łyżka soli
kostka miękkiego masła
2 jajka
zimna woda o ile będzie potrzebna
masło oraz tarta bułka do przygotowania formy
Składniki na farsz:
0,5 kg mięsa mielonego najlepiej wołowo-wieprzowego
0,25 kg pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
koncentrat pomidorowy - ilość w zależności od gustu
sól, pieprz, majeranek
mały kawałeczek sera pleśniowego - doda potrawie ostrości
żółty ser do posypania
Zaczynam od ciasta, gdyż jak każde kruche ciasto musi poleżeć minimum pół godziny w lodówce, zanim się upiecze. Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję sól i miękkie masło. Łopatką rozbijam masło na mniejsze kawałki i mieszam z mąką. Teraz wbijam jajka i całość wyrabiam aż ciasto będzie jednolite i zwarte. Nie powinno przyklejać się do miski ani rąk - jeśli tak jest to dodajcie mąki. Jeżeli natomiast ciasto jest tak zwarte, że już się kruszy dodajcie trochę zimnej wody, która je sklei. Zawinięte w folię wkładam do lodówki na ok. pół godziny. Przygotowuję foremki - smaruję je dokładnie masłem i obsypuję bułką tartą.
Mam czas na przygotowanie farszu. Pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek podsmażam na oliwie. Dorzucam mięso mielone i cały czas mieszając czekam aż się usmaży. Dodaję koncentrat pomidorowy, pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy do smaku. Na drugiej patelni podsmażam na maśle pokrojone w plasterki pieczarki. Nabiorą pięknego, złotego koloru i będą świetnym uzupełnieniem mięsa.
Mogę już wrócić do mojego ciasta. Rozwałkowuję je na cieniutki placek i wyklejam nim wcześniej przygotowana formę. Dobrze, żeby ciasto wystawało nieco poza formę, gdyż podczas pieczenia skurczy się, co może uniemożliwić wyłożenie farszu. Nakłuwam wyłożone ciasto w kilku miejscach widelcem i wkładam do piekarnika na ok. 10 min w temp. ok. 180 st. aż ciasto się zapiecze.
Pieczarki dorzucam do mięsa, mieszam i wykładam gotowy farsz na podpieczony spód. Całość zasypuję tartym żółtym serem a także rozkładam plasterki sera pleśniowego - nie za dużo! Przykrywam kolejnym kawałkiem surowego ciasta, zalepiam zgrabnie brzegi i wkładam do piekarnika na ok. 20 minut, aż ciasto na wierzchu przybierze złoty kolor.
Gotowe ciasto wyjmuję z formy i dzielę według uznania. Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz