29 stycznia 2016

Skórka pomarańczowa w syropie

Sezon na pomarańcze jeszcze trwa i szczerze mówiąc to wspaniała okazja, aby zaopatrzyć się w skórkę pomarańczową domowej roboty. Ja osobiście lubię ją bardziej od kupnej, ponieważ smakuje delikatniej, jest zawsze miękka i co ważne - wiem co jem! Skórkę pomarańczową często wykorzystuję do ciast bądź deserów, ale nie okłamujmy się - dla łasucha nic trudnego więc sama skórka też świetnie smakuje ;)


Składniki:
wysuszona skórka obrana z dowolnej ilości pomarańczy
woda

Syrop:
cukier : woda - 3 : 1

Pomarańcze przed obraniem należy dobrze wyszorować szczoteczką, ale nawet jeśli nie zrobiliście tego zbyt dokładnie, nie przejmujcie się - poradzimy sobie. Obrane skórki z pomarańczy możecie odkładać w suchym, przewiewnym miejscu nawet przez kilka tygodni. Przekładać i sprawdzać trzeba je co kilka dni, ponieważ mogą zacząć pleśnieć, a takie od razu trzeba wyrzucić.
  1. Wszystkie skórki wrzucić do dużego garnka, zalać zimną wodą i odstawić na godzinę, żeby napęczniały. 
  2. Następnie wylać wodę. 
  3. Ponownie zalać skórki wodą i wstawić na mały ognień do czasu zagotowania się wody.
  4. Wylać wodę.
  5. I ostatni raz zalać skórki wodą i zagotować.
  6. Wylać wodę. Pozwolić lekko przestygnąć skórkom.
  7. Każdą skórkę należy oczyścić z białego miąższu, ale po tym jak się wygotowały, są ciepłe i pulchne jest to dość łatwe i szybkie zajęcie. Należy odciąć biały miąższ ostrym nożem, tak by pozostawić samą cienką warstwę skórki. Następnie pokroić skórki w drobną kosteczkę.

Przygotować syrop. Do garnka nalać pożądaną ilość wody, zagotować i wsypać cukier, mieszać do rozpuszczenia. Niestety ilość syropu musicie dobrać do ilości gotowego produktu, natomiast najlepiej zmieszać cukier z wodą w proporcji 3 : 1. Wówczas gęsty syrop oblepi skórki, nada im słodyczy, a jednocześnie pozwoli zmięknąć. Do gotującego się syropu wrzucić pokrojoną skórkę, pogotować ok. 10-15 minut, wyłączyć i odstawić do ostygnięcia. Po tym czasie odsączyć nadmiar syropu na sicie, najlepiej go zlać do butelki i wykorzystać jako dodatek do drinków.
 
 

Skórkę możecie przełożyć w foliowe woreczki, rozkładając je na płasko, albo włożyć do pojemniczków i zamrozić. Możecie też przełożyć je do słoiczka i schować do lodówki. Ja jednak preferuję zamrożenie, ponieważ nie muszę martwić się ich świeżością, a wyjęte z zamrażalnika po ok. godzinie (pod warunkiem, że porcje nie są ogromne) są już rozmrożone i gotowe do spożycia. Wykorzystajcie je do dekoracji babeczek, pączków, ciasteczek na Tłusty Czwartek, albo jako dodatek do ciast wielkanocnych, keksów, serników itd. Smacznego i dobrej zabawy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz