04 stycznia 2016

Cytrynowy krem, czyli lemon curd

Zwykły krem cytrynowy, a jednak w swej prostocie genialny. Powstaje zaledwie z czterech składników. Jest bardzo aromatyczny z charakterystycznym kwaśnym posmakiem cytryny.  Wspaniały dodatek do ciasteczek, biszkopcików, ciast, tortów, deserów itd. Jeśli po świętach nie macie jeszcze dość słodyczy ;) to zachęcam do spróbowania. 
Składniki:
1 jajko
1 żółtko
80 g drobnego cukru
40 g masła
sok wyciśnięty z jednej cytryny

W małym rondelku na maleńkim ogniu roztrzepać jajko, żółtko i cukier. Jak tylko się połączą dodać masło i sok z cytryny. Całość mieszać do momentu aż masa zagotuje się i zacznie gęstnieć. Trwa to parę minut, ale od razu zauważycie - masa odchodzi od garnuszka i nie jest już klarowna. Czyli gotowe! Masę przełożyć do wyparzonego słoiczka. Można ją przechowywać w lodówce ok. tygodnia. Smacznego!


Inspiracja - Moje Wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz