24 stycznia 2016

Omlet z krewetkami

Ten szybki i łatwy w przygotowaniu omlet jest tak naprawdę wariacją na temat krewetek. Przepis jednak się sprawdza, a to, że mogę go dowolnie wzbogacić kiełkami lub ziołami, sprawia, że nigdy się nie nudzi. Polecam!
 

Składniki:
opakowanie krewetek w oleju rzepakowym z czosnkiem i ziołami (135g)
2 jajka
1 łyżka zimnej wody
dwie duże pieczarki
mała cebula
łyżeczka sosu sojowego
mała, płaska łyżeczka ostrej papryki
sól do smaku

Jajka roztrzepać z wodą, dodać odsączone krewetki, sos sojowy i ostrą paprykę. Na dwóch łyżkach oleju z krewetek podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Jak tylko się zrumienią zalać je masą jajeczną. Zwiększyć ogień i pozostawić na ok. 3 minuty. Z pomocą talerza przewrócić omlet na drugą stronę, najlepiej wcześniej wlewając na patelnię jeszcze trochę oleju. Pozostawić na ok. 3 minuty. Omlet gotowy, smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz