12 stycznia 2016

Domowa polewa czekoladowa

Pamiętam z dzieciństwa taką polewę czekoladową, która zawsze grubą warstwą pokrywała torty,  murzynki i inne wypieki. Do dziś ją uwielbiam. Jest bardzo łatwa do przygotowania i co ważne - jest niezawodna! O ile przed wyłożeniem jej na ciasto nie zostanie zjedzona ;)


Składniki:
3 łyżki wody
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao
100 g masła

W mały rondelek wlać gorącą wodę i wsypać cukier puder. Całość dokładnie mieszając podgrzewać na maleńkim ogniu. Dodać masło i nadal mieszając poczekać aż się rozpuści. Na koniec zdjąć rondelek z ognia, dodać kakao i szybkim ruchami wymieszać masę. Powinna powstać gładka, aksamitna polewa. Należy odstawić ją do lekkiego przestudzenia, a następnie wylać na ciasto i odstawić je w chłodne miejsce aż polewa stężeje. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz