20 stycznia 2016

Domowa feta w oliwie z przyprawami

Najlepiej smakuje zawsze to co jest domowej roboty. Dlaczego więc nie zrobić sobie ekskluzywnej przekąski jak feta w ziołach. Przepis bardzo łatwy do wykonania. Jedyne na co trzeba wziąć poprawkę, to tydzień czasu na zakonserwowanie fety w przyprawach i oliwie, aby nabrała ich aromatu i ostrości. I gotowe, będziecie zachwyceni!


Składniki:
1 kostka fety
1 mała czerwona papryczka chili
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
tłuczony pieprz
suszone zioła jak: koper, natka pietruszki, tymianek, bazylia itp. (kto co lubi!)
oliwa extra virgin

Ponieważ ziół jest zawsze pod dostatkiem, proponuję żebyście spróbowali różnych wariantów. Najlepiej oczywiście jeśli macie domowe zioła, ale w sklepach zawsze znajdziecie świeże, które możecie ususzyć. Będą się świetnie nadawać. Sami też dobierzcie proporcje, choć prawdopodobnie kilka gałązek wystarczy, żeby uzyskać pożądany efekt.

Fetę osuszyć w papierowym ręczniku. Chili posiekać na cienkie plasterki. Na desce rozkruszyć zioła. Wymieszać z chili, nasionami kopru i pieprzem. Obtoczyć w tak przygotowanej mieszance fetę, a następnie pokruszyć ją palcami na dość duże kawałki i ułożyć w słoiku (najlepiej żeby słoik miał szeroką szyjkę). Całość zalać oliwą i odstawić w chłodne miejsce. Po tygodniu feta jest gotowa do podania. 


Feta w ziołach kapitalnie smakuje z szynką, albo jako dodatek do sałaty. Natomiast oliwę możecie wykorzystać do sałatek albo zjeść z ciepłą bagietką. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz