29 czerwca 2015

Kacze serca z cebulką

Czasami mamy ochotę, na proste i szybkie jedzenie. Podroby doskonale nadają się na danie główne i o ile najbardziej znana wątróbka, gości na naszych stołach często, o tyle serca, płucka i żołądki nie bardzo. Dlatego dziś przedstawię Wam banalny przepis na kacze serca, które doskonale komponują się z ziemniaczkami i surówką, albo z kaszą perłową, tworząc w pełni pyszny i wartościowy obiad. A co ważne, są bardzo tanie, ponieważ porcja dla jednej osoby kosztuje mniej niż złotówkę. Polecam!


Składniki na jedną porcję:
5-6 serduszek kaczych
1 mała cebulka
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki oleju
sól, pieprz

Serduszka umyć i obtoczyć w mace kukurydzianej, ułożyć na patelni na rozgrzanym oleju. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę cebulkę. Całość smażyć kilka minut z każdej strony, najlepiej pod przykryciem mieszając co chwilę, by serduszka równomiernie się usmażyły. Kiedy cebulka znacznie się zrumieni, serduszka powinny być już gotowe.Wówczas możecie dodać troszkę soli i pieprzu.


Tak przygotowane podroby na pewno przypadną Wam do gustu. Możecie je doprawić według własnych upodobań i podawać jako część dania głównego, albo z sosem musztardowym jako przekąskę. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz