06 czerwca 2015

Czekoladowy pudding ryżowy z kwaśnymi owocami

Desery ryżowe są lubiane nie tylko przez dzieci. Słodkie i lekkie. Aby przełamać smutną rutynę, połączyłam ryżowy pudding z kwaśnymi owocami i wyszło to bardzo zachęcająco. Dlaczego pudding? Chciałam wyeliminować mleko, a ryż doskonale nadaje się do stworzenia deseru w konsystencji przypominającego budyń. Nie powstanie co prawda skorupka, tak charakterystyczna dla budyniu, a też smakiem będzie odbiegał od znanego klasyku. Uważam jednak, że taki lekki deser bez mleka czy mąki będzie wspaniały jako zwieńczenie głównego posiłku lub dodatek do wina. I na pewno nikt się nie będzie czuł się po nim ciężko ;)

deser bezglutenowy

Składniki na ok. 6 porcji:
1/2 szklanki ryżu
1 1/2 szklanki wody
szczypta soli

1 duże jajko
1 łyżeczka brązowego cukru

1 duża łyżka masła
1 łyżeczka bezglutenowego kakao
3 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka mielonych goździków
kilka kropel ekstraktu waniliowego

2 szklanki mieszanych mrożonych lub świeżych owoców (jagody, borówki, maliny, jeżyny)
1/4 kostki masła
4 łyżki brązowego cukru
2 łyżki wody

Ryż opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękki i wchłonie większość wody. W tym czasie białko ubić na sztywno, a żółtko ubić z łyżeczką cukru na puszystą masę.
Następnie do rozgotowanego ryżu, jednak nadal gotującego się na maleńkim ogniu dodać solidną łyżkę masła i mieszając dodawać kolejne składniki: kakao, miód, mielone goździki oraz ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie wymieszać i rozdrobnić z pomocą blendera. Następnie do ryżu, który nadal pozostaje na maleńkim ogniu dodać żółtko - wymieszać i białko. Całość dokładnie połączyć, trzymając na ogniu ok. 3 minut i przełożyć do kokilek.
Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i całość mieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać dwie łyżki wody, tylko ostrożnie, bo tłuszcz zacznie pryskać. Wrzucić owoce i całość mieszać aż odparuje woda i powstanie gęsty sos. Gorący wyłożyć na masę ryżową.


 

Do nagrzanego do 200°C piekarnika włożyć  na najwyższą półkę przygotowane kokilki i opiekać ok. 3-4 minut. Deser świetnie smakuje podawany na gorąco, jednak po ostudzeniu i schłodzeniu w lodówce, przyjmuje konsystencję podobną do budyniu. Ryżowy czekoladowy pudding jest fantastyczny w połączeniu z kwaśnymi owocami. Polecam i smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz