12 czerwca 2015

Lody bananowe z rumem na mleczku kokosowym

Pogoda jest piękna a ciepło daje się odczuć na każdym kroku, dlatego też postanowiłam zrobić pierwsze w tym roku lody. I to dość nietypowe, bo lody oparte na mleczku kokosowym, a nie śmietanie. Pomysł prosty, a i nowa maszyna do lodów wreszcie wypróbowana. I wiecie co? Rewelacja! Lody wyszły miękkie, puszyste i pyszne. Na drugi dzień były już twardsze, ale po piętnastu minutach od wyjęcia z zamrażalnika odzyskały swoją konsystencję. Zachęcam wszystkich Łasuchów do takich lodów, bo doskonale poprawiają samopoczucie i nie przysparzają zbyt wielu kalorii.


Składniki:
4 banany (to jest ok. 400g)
50 g brązowego cukru
puszka mleczka kokosowego (400ml)
ekstrakt waniliowy
sok z 1/2 cytryny
1-3 łyżek rumu

Połowę mleczka kokosowego podgrzać z cukrem, ale tylko trochę, tak żeby cukier się rozpuścił. Banany obrać ze skórki i wrzucić do blendera. Dodać sok z połówki cytryny, kilka kropel ekstraktu waniliowego, mleczko kokosowe z cukrem a także resztę mleczka bez cukru. Całość zblendować i schłodzić przynajmniej przez godzinę w lodówce.
Następnie dolać rum, ale tu radziłabym kierować się własnymi preferencjami. Musicie tylko pamiętać, że alkohol opóźnia tężenie lodów, więc nie dodajcie go za dużo. Całość umieścić w maszynie do lodów i postępować zgodnie ze wskazówkami producenta.

Lody bananowe świetnie smakują z czekoladowym sosem lub podane z rodzynkami namoczonymi w rumie. Wariacji może być tak dużo, jak wielu smakoszy. Smacznego!

Lody bez śmietany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz