Ciasta czekoladowe są wspaniałe, czasami jednak wymagają sporo pracy. Ten przepis jest inny, bo ciasto piecze się w 20 minut, studzi ok. godziny, a zjada w chwilę, bo jest puszyste, mięciutkie i mocno czekoladowe. Pycha!
Składniki na ciasto:
125 g miękkiej margaryny
125 g cukru pudru
125 g mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki stołowe przesianego kakao
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
3/4 tabliczki czekolady do polania
Tortownicę średnicy 21 cm wyłożyć papierem, boki nasmarować masłem i oprószyć tartą bułką. Odstawić.
Wszystkie
składniki na ciasto przełożyć do dużej miski i utrzeć mikserem na
gładką masę. Przełożyć do formy i piec w nagrzanym do 190°C piekarniku ok. 20 minut, aż do "suchego patyczka". Ciasto wyrośnie i będzie uginało się przy dotknięciu.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i polać nią lekko przestudzone ciasto. Przed podaniem odstawić do ostygnięcia. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz