22 stycznia 2015

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony to najlepsza zupa na zimowe wieczory, ale nie tylko. Praktycznie cały rok gości na moim stole, bo w lato zyskuje miano chłodnika. Dobrze doprawiony jest wspaniałym dodatkiem do pasztecików, albo uszkami.

Składniki:
4 podłużne średniej wielkości buraki
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
1 łyżeczka cukru
kilka ziaren pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
sól, pieprz do smaku (dla mniej wytrwałych 1 duża łyżka barszczu z torebki lub koncentrat buraczany z butelki)
woda

Buraki myjemy, obieramy i siekamy w plastry. Marchewkę i pietruszkę myjemy, obieramy i w całości wrzucamy z burakami do dużego garnka. Cebulę obieramy z łupiny, a następnie nadziewając na długi widelec lekko opalamy nad gazem, dzięki czemu nada ona barszczowi więcej aromatu. Następnie całą dorzucamy do garnka. Nalewamy tyle wody, by jej powierzchnia była ok. 4 cm nad burakami. Dodajemy łyżeczkę cukru, ziarna pieprzu i gotujemy pod przykryciem ok 1-1,5h. 
Barszcz dobrze jest ostudzić przez noc, a następnego dnia przecedzić i wówczas dorobić do smaku solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym. Być może będzie tak esencjonalny, że będzie trzeba do niego dolać wody. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz