30 stycznia 2013

Chili con Carne

Głównymi składnikami tego dania jest mięso wołowe oraz ryż. Jest to danie bardzo syte, przy czym wzbogacone dodatkami staje się doskonałą potrawą dla wymagającego grona.

Składniki:
2 torebki ryżu
500 kg mielonego mięsa wołowego
5 pokrojonych, suszonych pomidorów
2 łyżki oliwy z oliwek
2 drobno posiekane ząbki czosnku
2-3 łyżeczek suszonego oregano
1 puszka krojonych pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli bez zalewy
1 duża czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 duża cebula pokrojona w kostkę
1 kostka bulionu wołowego rozprowadzona w pół litra wody
1 łyżeczka chili
sól, pieprz

Dodatki:
kwaśna śmietana
tortilla chips
ogórki kiszone pokrojone w słupki

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulkę. Dodajemy czosnek, przyprawę chili, oregano i całość smażymy około minuty. Stopniowo dodajemy wołowinę. Jak tylko mięso się usmaży dodajemy pomidory w zalewie i bulion. Całość gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem około 20 minut.
Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i suszone pomidory. Gotujemy pod przykryciem kolejne 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aby mięso nie przywarło, a papryka zmiękła. Na koniec dodajemy fasolę i po około 5 minutach możemy podawać gorące z ryżem i dodatkami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz