Pyszne ciasto, na bazie czekolady. Ponieważ jest bardzo słodkie podaje się je pokrojone na małe kawałeczki. Wersja brownies, którą ja Wam proponuję jest udoskonalona o biały ser, dzięki czemu otrzymujemy cudowny, aksamitny wyrób, który mimo całej swojej słodkości zawsze znika w kilka minut.
Składniki:
400 g białego sera (twaróg potrójnie mielony)
350 g cukru pudru
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
200 g świeżych malin lub wiśni z kompotu
110 g maki pszennej
5 dużych jajek
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Blaszkę 20 x 30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej po czym odstawiamy do ostudzenia.
Masło i 250 g cukru miksujemy na gładką masę. Dodajemy 3 jajka wbijając po jednym i za każdym razem miksujemy. Następnie wlewamy ostudzoną czekoladę i dalej miksujemy. Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. 3/4 ciasta wylewamy na blachę i przechodzimy do masy serowej.
W drugiej misce ucieramy ser, resztę cukru z 2 jajkami, cukrem waniliowym i ekstraktem z wanilii. Całość wykładamy na masę czekoladową i przykrywamy odłożoną masą. Delikatnie wciskamy owoce. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 175 st. C ok. 45-60 minut. Następnie studzimy je w otwartym piekarniku. Podajemy pokrojone na małe kawałeczki opruszone cukrem pudrem. Smacznego!
Smarujesz blachę tłuszczem i na to papier?
OdpowiedzUsuńTak, z dwóch powodów. Serniki z reguły są bardzo mokre, jednak to nie jest klasyczny sernik, tylko ciasto z masą serową. Taki trik stosuję, jeśli chcę uniknąć sytuacji oskubywania ciasta z papieru. A także, jeśli nie chcę zmieniać jego smaku bułką tartą bądź mąką, którą oprusza się uprzednio wysmarowaną masłem blachę. Uważam, że pomysł ten jest doskonały do ciast o wyrazistym smaku.
Usuń