26 stycznia 2013

Różane Serduszka

Lubicie domowe, kruche ciasteczka? Ja uwielbiam. Proponuję Wam sprawdzony przepis na kruche, słodkie ciasto, z którego można zrobić wiele małych, pysznych łakoci. A jak dorzucicie do tego marmoladę, czekoladę i kilka bakalii to już będzie prawdziwa uczta dla podniebienia i uznanie w oczach gości. 


Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
1 jajko
szczypta soli

Przesiewamy mąkę i cukier puder. Dodajemy sól, masło, całe jajko i cukier waniliowy - zarabiamy ciasto. Chłodzimy około pół godziny w lodówce. Następnie cienko rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wykrawamy serduszka i tak aż do wykorzystania całego ciasta. Ciasteczka pieczemy ok. 10 minut w 200 st. C.

Składniki do sklejania i dekoracji ciasteczek:
małe opakowanie różanej marmolady
100 g polewy czekoladowej bądź tabliczka czekolady
bakalie do przybrania (skórka pomarańczowa, orzechy...)

Najpierw rozpuszczamy polewę. Jeśli nie macie polewy możecie wykorzystać zwykłą czekoladę i rozpuścić ją w kąpieli wodnej, czyli na kilka minut garnek z czekoladą zanurzyć w garnku z gotującą się wodą. Jeśli chcecie dosłodzić czekoladę zawsze używajcie do tego cukru pudru - szybciej połączy się z masą. 
A teraz serduszka - sklejamy po dwa marmoladą i delikatnie zanurzamy w polewie. Ten sposób jest dla mnie wygodniejszy niż malowanie ciasteczek pędzelkiem. Maczam ciasteczka w czekoladzie a to dosłownie moment, jednak jeśli boicie się poparzyć to bezpieczniej użyć pędzelka. Na świeżej polewie układamy bakalie - skórkę pomarańczową, połówki orzechów włoskich, płatki migdałowe, kandyzowane owoce itd.

 
Tak przybrane ciasteczka odkładamy w chłodne miejsce na przynajmniej 2 godziny. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz