21 sierpnia 2011

Pasta śledziowa

Czasami mam nieodpartą ochotę na świeże bułeczki. Świetnie pasuje do nich pasta śledziowa zwieńczona plasterkiem pomidora bądź ogórka, albo posypana szczypiorkiem. Wykonanie pasty jest proste. Trzeba jednak poświecić ok. 25 minut na jej przygotowanie, przy czym biorę tu po uwagę gotowanie jajek i ich studzenie. Należy również pamiętać, że im drobniej posiekane składniki tym lepiej łączą się ze sobą i nie spadają z kanapki.


Składniki:
dwie puszki filetów śledziowych w pomidorach
dwa jajka na twardo
dwa ogórki kiszone
pół świeżej czerwonej papryki
1/3 szklanki tartego żółtego sera
mielony pieprz
dwie łyżki stołowe majonezu



Rybę rozdrabniam widelcem. Jajka, ogórki i paprykę kroję w kostkę a następnie dodaję do filetów. Wsypuję tarty żółty ser. Całość mieszam. Dorabiam do smaku dodając mielony pieprz a na końcu majonez. Wymieszane i gotowe do podania na kanapki.
To najprostsza wersja, ale wariacje z jogurtem, sosem tatarskim czy innymi warzywami to czysta przyjemność, której nie należy się bać. Próbujcie i szukajcie Waszych smaków.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz