Genialne bezy w wersji świątecznej, czyli z dodatkiem cynamonu są idealnym deserem dla wymagających łasuchów, ale także dla dzieci. Kuszą swoją kruchością i ciągnącym wnętrzem pachnącym czekoladą. Są świetnym dodatkiem do kawy, a także herbaty a ponieważ są dość duże można wzbogacić ich smak bitą śmietaną.
Składniki:
4 duże białka
250 g cukru do wypieków
1 łyżka cynamonu
80 g gorzkiej czekolady
szczypta soli
Białka ubić na sztywno dodając podczas ubijania szczyptę soli. Następnie stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać aż będą lśniące i sztywne. Dodać cynamon i dobrze wymieszać.
W garnuszku z wodą umieścić rondelek, tak by jego dno dotykało do tafli wody. Włożyć do rondelka połamaną czekoladę i całość podgrzewać na ogniu, aż czekolada się rozpuści. Czekoladę zawsze należy rozpuszczać w kąpieli wodnej, ponieważ w przeciwnym razie przypali się i nie będzie smaczna.
Tak przygotowaną i przestudzoną czekoladę dodać do ubitych białek i przy pomocy łyżki delikatnie zamieszać, tylko tyle by powstały ładne, ciemne pasma, które nadadzą naszym bezom ciekawego wyglądu.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać białka zachowując 5 cm odstępy. Proponuję robić to dużą łyżką i to tak, by ułożone bezy miały ok. 4-5 cm średnicy. Kiedy się upieką będą ciągnące i mokre w dużymi pustymi przestrzeniami w środku, a jednocześnie chrupiące na zewnątrz.
Bezy piec w piekarniku rozgrzanym do 120ºC (najlepiej na termoobiegu) ok. 60-75 minut. Po wyłączeniu piekarnika można je od razu wyjąć ponieważ nie opadają i przechowywać bez przykrycia (pod przykryciem bezy zawilgotnieją i stracą swoją chrupkość). Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz