16 sierpnia 2014

Crumble z jabłkami

Czas na jabłka!!! Wspieramy polskie owoce i warzywa więc przyłączam się do akcji i proponuję prosty deser z jabłek, którego przygotowanie zajmie ok. 30 minut. Przepis jest banalny i potrzebujemy do niego samych polskich produktów ;) Poza tym jabłka możemy zastąpić wiśniami, malinami, jagodami, morelami, brzoskwiniami itd. pamiętając o dobraniu odpowiedniej ilości cukru, żeby deser był przyjemnie słodki i delikatny.

Składniki na 4 kokilki:
2 jabłka, najlepiej soczyste i twarde antonówki
4 łyżki cukru

Kruszonka:
3/4 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżki masła
4 łyżki cukru
płaska łyżeczka cynamonu

Jabłka umyć, obrać, przekroić i wydrążyć, zetrzeć na szatkownicy, albo pokroić w cienkie paseczki. Wymieszać z cukrem. Oczywiście jeśli weźmiemy inną odmianę jabłek, słodszą to nie potrzebujemy dużo cukru. Następnie ułożyć jabłka kokilkach.

Mąkę, masło, cukier i cynamon wymieszać w miseczce, aż składniki się połączą. Posypać jabłka kruszonką, dokładnie je pokrywając. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 30 min.
Crumble jest doskonały w smaku, jak trochę przestygnie, podany na talerzyku sam bądź z łyżką śmietany lub lodów waniliowych. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz