Naleśniki są wspaniałym daniem, ponieważ można je podawać na różne sposoby przez co nigdy się nie nudzą. Idealny przepis na naleśniki wg Julii Child, wzbogacony nadzieniem wg własnego pomysłu. Delikatne, cienkie naleśniki kontrastujące z ostrym farszem zniknęły zanim doczekały się fotki ;) Polecam!
1 szklanka mąki
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki wody
3 duże jajka
1/4 łyżeczki soli
3 łyżeczki roztopionego masła
smażyć na maśle
Przesianą mąkę połączyć z pozostałymi składnikami, dokładnie zmiksować i odstawić na ok. 30 minut do lodówki. Mąka wchłonie płyny, a ciasto będzie bardziej puszyste i delikatniejsze.
Na rozgrzanej patelni przeznaczonej do smażenia naleśników z nieprzywieralną powierzchnią rozpuścić trochę masła, dokładnie rozprowadzić i smażyć naleśniki z obu stron wylewając kolejne porcje. Naleśniki powinny być lekko rumiane.
Na rozgrzanej patelni przeznaczonej do smażenia naleśników z nieprzywieralną powierzchnią rozpuścić trochę masła, dokładnie rozprowadzić i smażyć naleśniki z obu stron wylewając kolejne porcje. Naleśniki powinny być lekko rumiane.
Farsz:
2 piersi kurczaka
przyprawa do kurczaka
1/2 szklanki ryżu
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
1 średnia cukinia
2 duże pomidory
4 pieczarki
biała papryka
cebula
papryczka chili
kilka kropli sosu tabasco lub podobnego
pieprz cayenne
pół pęczka natki pietruszki
olej do smażenia
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Kurczaka pokroić na drobne kawałki, obtoczyć w przyprawie i podsmażyć na oleju. Do usmażonego dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki i całość dusić aż pieczarki zmiękną. Cukinię zetrzeć na grubych oczkach i dobrze odsączyć z wody. Pomidory sparzyć wrzącą wodą i zdjąć skórkę. Białą paprykę, papryczkę chili i cebulę drobno posiekać. Posiekaną cebulę również można sparzyć wrzącą wodą, a następnie spłukać zimną wodą, dzięki czemu nie nada ona potrawie gorzkiego smaku. Fasolę i kukurydzę z puszek odsączyć na sitku. Wszystkie składniki dorzucić na patelnię, wymieszać, doprawić do smaku sosem i pieprzem. Na koniec dorzucić pokrojoną natkę pietruszki.
Naleśniki napełniać jeszcze ciepłym farszem układając nie za dużą porcję na środku, a następnie zawijać boki i rolować (jak paszteciki). Najlepiej smakują lekko obsmażone na maśle. Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz