20 sierpnia 2014

Zapiekanka z cukinii z sosem koperkowym

Cukinie, kabaczki, patisony a za chwilę pojawi się dynia. Proponuję dziś coś innego niż popularne leczo. Szybki przepis na zapiekankę, bez żółtego sera za to doskonale doprawioną ;-) Smacznego!

Składniki na 4 osoby:
2-3 średniej wielkości cukinie
200 g serka kanapkowego typu feta
5 łyżek kaszy manny
2 duże ząbki czosnku
duży pęczek siekanej pietruszki
3 surowe jajka
mielony pieprz 
masło do wysmarowania formy

Sos koperkowy:
mały kubeczek jogurtu naturalnego
wyciśnięty ząbek czosnku
posiekany koperek


Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a potem dokładnie odcisnąć z niej sok. Dodać pokruszony ser kanapkowy, kaszę, pietruszkę, przeciśnięte ząbki czosnku, wbić jajka i doprawić do smaku pieprzem (ja daję sporą łyżeczkę). Dobrze wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i piec w 180 st. C około 40 minut. Zapiekanka wybornie smakuje sama, ale sos koperkowy idealnie ją uzupełnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz