11 lutego 2013

Pączuszki z serka waniliowego

Maleńkie, obsypane cukrem pudrem, najlepiej smakują na ciepło. Takie właśnie są pączki z serka homogenizowanego. A ich przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilę. Polecam!
Składniki:
300 g serka waniliowego homogenizowanego
3 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia

W rondlu rozgrzewamy olej (ok. 5 cm wysokości rondla). Jajka ucieramy z cukrem waniliowym. Dodajemy serek i całość wyrabiamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wyrabiamy.
Na gorący olej kładziemy małe kulki z ciasta używajac do tego dwóch małych łyżeczek. Jedną nabieramy, a drugą zrzucamy. Pączki same się okręcają więc po ok. 2-3 minutach są już złociste z obu stron i należy je szybko wyłowić łyżką cedzakową na rozłożony uprzednio papierowy ręcznik. 
UWAGA! Podczas smażenia temperatura oleju będzie wzrastała. Więc w momencie osiągnięcia tej pożądanej, w której pączki ładnie się rumienią, należy zmniejszyć płomień gazu. Inaczej pączki zaczną się przypalać pozostając niedopieczonymi w środku.
Podajemy ciepłe, oprószone cukrem pudrem. Smacznego!

1 komentarz: