01 lutego 2013

Naleśniki z serem i pomarańczą

Naleśniki podane z serem są częstym daniem na naszych stołach. Jedak ja zaprezentuję Wam wersję wykwintną z dodatkiem pomarańczy. Polecam na zimowe wieczory.

Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka zimnego mleka
1 jajko
0,5 szklanki wody
2 łyżki oleju
odrobina soli

Łączymy wszystkie składniki przy pomocy miksera, przy czym wodę dodajemy na końcu, partiami zwracając uwagę na konsystencję ciasta. Powinno ono być na tyle gęste by powoli się przelewało, a jednocześnie dość płynne aby jednym szybkim ruchem rozprowadzić je na rozgrzanej patelni. Krążki smażymy z obu stron ok. 1 minuty każdą.

 
Nadzienie:
250 g białego sera
1 - 2 łyżek zimnego mleka
1 czubata łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 pomarańcza

Dodatkowo potrzebujemy:
2 - 4 łyżeczek 22 % śmietany
cukier puder do przybrania
łyżka masła do smażenia



Ser przekładamy do miseczki, rozgniatamy przy pomocy widelca. Dodajemy cukier puder, waniliowy i mleko. Całość ucieramy aż do połączenia składników.
Następnie nakładamy ser na połowę naleśnika, na nim kładziemy kawałki pomarańczy obranej z błonki. Składamy naleśnik na pół i obsmażamy na maśle z obu stron ok. 2 - 3 minut.
Podajemy oprószone cukrem pudrem i delikatnie polane śmietaną. Smacznego!

1 komentarz: