Składniki:
dynia ok. 2,5 kg (piżmowa albo hokkaido)
1 duża cebula
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka świeżego tartego imbiru
sól, pieprz, curry/garam masala
Dodatki:
ziarna sezamu
grzanki
śmietana
Dynię myjemy, wykrawamy miękki środek oraz obieramy ze skórki, jeśli potrzeba. Resztę kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do garnka z odrobiną wody. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz starty imbir. Całość dusimy pod przykryciem aż dynia zmięknie. Studzimy i miksujemy w blenderze na krem. Podgrzewamy, doprawiamy do smaku i ciepłą podajemy z dowolnie skomponowanymi dodatkami. Smacznego!
Ponieważ to zwykły krem, poradzę Ci jak zrobić z niego cudo. Dodaj dodatkowo gruszki, które urozmaicą smak, oczywiście jak Marcin wspomniał imbir, ale korzeń, oraz dodatkowo przyprawę chili, jeśli macie ochotę na ostrzejszy smak. Zamiast grzanek, robi się taką sztuczkę, Kupujesz boczek, kroisz na bardzo małe kawałeczki, mniejsze niż te grzanki, i uwaga suszysz na patelni. Jak nie wiesz jak, to zdradzę Ci ten sekret poza blogiem. I tak z zwykłego kremu zrobisz zupkę cud. Reszta składników bez zmian. PS.
OdpowiedzUsuń